top of page

SCOTTISH BLOG

Alles over WHiskyBarrels

Bijgewerkt op: 22 dec. 2019

Een van de meest gewaardeerde onderdelen van het Strong & Sporty programma van Vanderkruit SportsEvents, is roll the barrel. Hierbij worden de deelnemers uitgedaagd om een houten vat, de “barrel”, zo snel en behendig mogelijk over een parcours te rollen. Naast dat het vat een essentieel onderdeel vormt binnen de Highland Games, speelt het een andere cruciale rol in het Schotse leven. De houten vaten fungeren namelijk als containers om whisky in te bewaren en te laten rijpen.

Al decennia lang worden deze houten vaten gewaardeerd voor hun waterdichtheid en stevigheid. Echter blijft het hier niet bij: ze bestaan in allerlei vormen en maten waardoor zij de smaak en kleur van whisky beïnvloeden.
TYPEN HOUT


Er bestaan meer dan vijftig verschillende soorten hout, maar slechts een aantal soorten beschikken over de kwaliteiten die nodig zijn om whisky te laten rijpen. De meest gebruikte houtsoort voor whisky is wit eikenhout, dat in bossen in het Noordoosten van Amerika groeit. Het staat bekend om zijn lage poreusheid en wordt voornamelijk gebruikt voor Amerikaanse whisky, fino sherry en Amontillado. Europese houtsoorten, zoals de quercus robur en petrae, worden voornamelijk gebruikt voor de Schotse whisky’s. Deze houtsoorten zijn zachter waardoor er meer aroma’s uit opgenomen kunnen worden.Soorten vaten

Het rijpingsproces in een houten vat is over het algemeen een langzaam proces. Hoe kleiner het vat, hoe sneller de ontwikkeling van aroma’s echter gaat. Dit is te danken aan de hogere verhouding van hout in proportie tot de alcohol. Er bestaan vier soorten vaten:

  1. De Bourbon Barrel van 180 liter. Deze vaten werden voor het eerst in de jaren ’30 in Schotland geïntroduceerd. Vandaag de dag wordt 97% van de whisky’s in deze vaten gerijpt en vervoerd.

  2. De Hogsheid Barrel van 250 liter. Deze worden gemaakt van eerder gebruikte bourbon barrels die worden aangevuld met nieuwe elementen.

  3. De Sherry Butts van 480-520 liter. Deze zijn afkomstig uit het Spaanse Andalusië (Jerez de la Frontera) en zijn de meest kostbare op de markt.

  4. De Puncheon Barrel van 480-520 liter. Deze wit houten vaten werden in de jaren ’60 geïntroduceerd en worden in het bijzonder gebruikt voor graan whisky’s.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page